Χειροπρακτική manual therapy

Τι είναι το Manual Therapy
Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς (ΟΜΤ) είναι ένα ειδικό κομμάτι της Φυσιοθεραπείας για την αποκατάσταση των νευρο-μυκων-σκελετικών προβλημάτων , βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, που περιλαμβάνουν χειρισμούς & θεραπευτικές ασκήσεις.

Η Ορθοπεδική Θεραπεία με Χειρισμούς εμπεριέχει και καθοδηγείται από τις διαθέσιμες επιστημονικές και κλινικές αποδείξεις και το βιο-ψυχοκοινωνικό πλαίσιο του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

manualther1H Ιστορία του Manual Therapy
Πατέρας του Μanual Τherapy στην Ευρώπη είναι ο Ιπποκράτης, ο οποίος πάρα πολλές φορές τόνιζε στις ομιλίες του ότι είναι απαραίτητη η πλήρη γνώση της λειτουργίας της ΣΣ γιατί πολλές διαταραχές ξεκινούν από αυτή. Ο Γαληνός επίσης ανέφερε ότι τα νεύρα περνούν από την ΣΣ και μπορούν να τραυματιστούν σε αυτή την περιοχή.

Η πρώτη σχολή εκπαίδευσης ΜΤ στους νεότερους χρόνους ιδρύθηκε το 1897 από τον Andrew Still (χειρούργος στον Αμερικάνικο Εμφύλιο και αργότερα εργάστηκε σαν οστεοπαθητικός ) , ο οποίος ίδρυσε σχολή οστεοπαθητικής.

Το Manual Therapy είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως. Το Manual Therapy είναι η ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς, για την αποκατάσταση νευρο- μυικων- σκελετικων προβλημάτων, βασιζόμενη στον κλινικό συλλογισμό, χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης,που περιλαμβάνουν χειρισμούς κ θεραπευτικές ασκήσεις. Ο θεραπευτής (Manual Therapist) μέσω των χεριών του κυρίως (λαμβάνοντας υπόψη και ακτινογραφίες, μαγνητικές κ.α) αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες, είτε αυτές βρίσκονται στα οστά, στους μύες ή στα νευρά και τις διορθώνει.

Τα οστά όπου ενώνονται και σχηματίζουν αρθρώσεις  πρέπει φυσιολογικά να κάνουν κάποιες μικροολισθήσεις (joint play) μεταξύ τους. Εάν αυτές οι μικροολισθήσεις υπάρχουν σε φυσιολογικό βαθμό, η περιοχή του σώματος λειτουργεί σωστά. Εφόσον όμως υπάρξει τραυματισμός - συνεχής κόπωση - λανθασμένη στάση κ.α ,το joint play μειώνεται ή αυξάνεται και τότε οι μύες – τένοντες λειτουργούν με λάθος τρόπο και προκαλούνται τραυματισμοί π.χ επικονδυλίτιδα αγκώνα ή κάποια σύνδρομα π.χ αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία.

Ο Manual Therapist  με ορθοπεδικούς χειρισμούς θα διορθώσει  τις μικροολισθήσεις (joint play ) , επαναφέροντας και το σώμα στην σωστή και ομάλη λειτουργία του,συμβάλωντας έτσι αποφασιστικά στην αποκατάσταση αυτού.

Και αυτό συμβαίνει και το βλέπει ο/η ασθενής από την πρώτη επίσκεψη.

 

Είναι επικίνδυνη η μέθοδος Manual Therapy;
Κατηγορηματικά OXI

Σύμφωνα με όλες τις έρευνες παγκοσμίως εκτός από  αποτελεσματική μέθοδος,είναι και απολύτως ασφαλής. Εφόσον ο Manual Therapist είναι εξειδικευμένος δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη. Για αυτό χρειάζεται προσοχή εάν ο Manual Therapist  είναι πιστοποιημένος από τη παγκόσμια ομοσπονδία Manual Therapy (IFOMT).