Βιοϊατρικός βελονισμός

acupunctΟ βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Στο Βελονισμό ιδιαίτερα λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία του σώματος, γνωστά σαν «σημεία βελονισμού» με σκοπό:

 • Να θεραπεύσουμε διάφορες παθήσεις
 • Να ανακουφίσουμε τον άρρωστο από βασανιστικά συμπτώματα
 • Να προλάβουμε την εκδήλωση μιας ασθένειας
 • Να τονώσουμε και να αναζωογονήσουμε γενικά τον οργανισμό
 • Να σταματήσουμε τον οξύ ή χρόνιο πόνο
 • Να ελαττώσουμε τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση
 • Να καταπολεμήσουμε τη παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό
 • Να περιορίσουμε το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

 

Έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς ή φυσικοθεραπευτές που αυστηρά τηρούν τους κανόνες εφαρμογής του. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως.

 

Πονάει ο βελονισμός;
Ο βελονισμός γενικά είναι μια ασφαλής και σχετικά ανώδυνη θεραπεία, όταν φυσικά γίνεται σωστά από ειδικευμένους ιατρούς. Σε κάποια σημεία μπορεί να υπάρξει ήπιος πόνος κατά την είσοδο της βελόνας, ο οποίος όμως είναι στιγμιαίος και πολύ καλά ανεκτός από την πλειοψηφία των ασθενών.

 

Έχει αποτέλεσμα ο βελονισμός;
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη θεραπευτική αξία του βελονισμού σε πολλές παθήσεις και συμπτώματα. Σε κάποια νοσήματα μάλιστα φαίνεται να υπερέχει και των φαρμακευτικών θεραπειών  και φυσικά χωρίς τις παρενέργειες αυτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία 28 νόσων και συμπτωμάτων, ενώ παραδέχεται τις ενδείξεις της πιθανής θεραπευτικής αξίας του σε πολλές ακόμη. Ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες ή από κεφαλαλγίες τάσεως για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό να βρουν το βελονισμό ιδιαίτερα χρήσιμο στην ύφεση των συμπτωμάτων τους, υπάρχουν διάφορες κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του σε διάφορες νόσους, όπως στην οσφυαλγία (άρθρο στο Archives of Internal Medicine), στην ινομυαλγία (έρευνα της Mayo Clinic), στην ημικρανία, στο αδυνάτισμα (ανασκόπηση&μετα-ανάλυση στο International Journal Of Obesity) στην υπέρταση (μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας), στην οστεοαρθτίτιδα (σύμφωνα με ερευνητές του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου του Βερολίνου), όπως και στη ναυτία και στους εμέτους μετά από χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με άλλη ανασκοπική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο cochrane database of systematic reviews, ο βελονισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο των γυναικών κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια).

 

Είναι επικίνδυνος ο βελονισμός;
Ο βελονισμός είναι μια απολύτως ασφαλής θεραπεία, η οποία όταν γίνεται σωστά δεν έχει παρενέργειες και κινδύνους. Σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες , λιγότερο από 1 στις 10.000, πολύ λιγότερο δηλαδή από τις λοιπές φαρμακευτικές και χειρουργικές μεθόδους. Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις στις οποίες αντενδείκνυται η εφαρμογή του, όπως σε ανθρώπους που βρίσκονται σε καταστολή και στις τελειόμηνες εγκύους (και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία). Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ηλεκτροβελονισμός σε ασθενείς με βηματοδότη, σε ασθενείς που πάσχουν από επιληψία, σε ασθενείς με ορθοπεδικές προθέσεις στις  περιοχές που θα εφαρμοστεί και σε φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.

 

acupunct2 Που μπορεί να με βοηθήσει ο βελονισμός;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) ο βελονισμός έχει ένδειξη για 28 παθήσεις και συμπτώματα, ενώ αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητά του σε πολλές ακόμα. Οι πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με επιτυχία μέσω του βελονισμού είναι η ημικρανία-κεφαλαλγία, η οσφυαλγία-αυχεναλγία, ο ίλιγγος-χρόνια ζάλη, η οστεοαρθρίτιδα, η διακοπή καπνίσματος, η ρύθμιση σωματικού βάρους κα. Οι συχνότερες νόσοι και συμπτώματα που αντιμετωπίζονται με επιτυχία μέσω του βελονισμού είναι:

 • Κεφαλαλγία-ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, οσφυαλγία-ισχιαλγία, περιαρθρίτιδα-οστεοαρθρίτιδα ώμου, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τραυματισμοί
 • Ίλιγγος-χρόνια ζάλη-εμβοές
 • Χρόνιος βήχας, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ιγμορίτιδα
 • Σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια-δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες
 • Δυσμηνόρροια, συμπτώματα εμμηνόπαυσης , υπογονιμότητα
 • Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία, ανορεξία, γενικευμένη κόπωση
 • Αλλεργίες
 • Διακοπή καπνίσματος-τοξικών ουσιών, μείωση όρεξης-αδυνάτισμα-παχυσαρκία

 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Η διάρκεια και τα σημεία κάθε θεραπείας βελονισμού εξατομικεύονται ανάλογα με τη νόσο και την αντίδραση του νευρικού συστήματος του κάθε ασθενή. Συνήθως χρειάζονται 10-12 συνεδρίες των 20 λεπτών, 2 φορές την εβδομάδα. Μερικοί ασθενείς μετά το πέρας της βασικής θεραπείας ίσως χρειαστούν κάποιες συνεδρίες διατήρησης (μία θεραπεία ανά μήνα ή πιο αραιά), κυρίως εφόσον τα συμπτώματα υποτροπιάσουν.

 

Τι διαφορά έχει ο κινέζικος παραδοσιακός βελονισμός με το βιοϊατρικό βελονισμό;
Και τα δύο είδη ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές και οι θεραπείες σχετικά είναι ίδιες. Ο ιατρικός βελονισμός εξηγεί τη δράση του μέσω γνώσεων της νευροφυσιολογίας και βασίζεται στη διάγνωση και αντιμετώπιση μιας πάθησης με τα δυτικά πρότυπα, ενώ ο κινέζικος βελονισμός αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και βασίζει τη δράση του στην εξισορρόπηση της φυσικής ενέργειας του σώματος. Στην ουσία ο βιοϊατρικός βελονισμός, είναι η εξέλιξη του βελονισμού στη σύγχρονη εποχή, όπου σεβόμενος την παράδοση και τις αρχαίες γνώσεις, επεκτείνει και εξηγεί τη δράση και την αποτελεσματικότητά του, καταρρίπτοντας μύθους και προκαταλήψεις.

 

Αν ξεκινήσω βελονισμό μπορώ να διακόψω τη φαρμακευτική μου αγωγή;
Εξαρτάται. Υπάρχουν σοβαρές ασθένειες στις οποίες ο βελονισμός αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία, ενισχύοντας το θεραπευτικό αποτέλεσμα ή μειώνοντας τις παρενέργειες των φαρμάκων, χωρίς όμως να τα αντικαθιστούν. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές είναι απαραίτητες και δεν πρέπει να διακόπτονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού. Ο βελονισμός σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως έχει αποδειχτεί, δρα προσθετικά και συμπληρωματικά, βελτιώνοντας σαφώς το τελικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.