Θεραπευτική μάλαξη myofascial release

Το μασάζ σήμερα χρησιμοποιείται ως μέσο αναζωογόνησης και ευεξίας, μείωσης του πόνου, του άγχους και του στρες αλλά και για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς. Οι θεραπευτικοί σκοποί σχετίζονται την ευεργετική επίδραση της σε ζωτικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού όπως το μυϊκό, το κυκλοφορικό, το λεμφικό, το νευρικό κλπ.

Γενικότερα το μασάζ μπορεί να συντελέσει στην

  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Μείωση της κόπωσης και του μυϊκού τόνου
  • Χαλάρωση του νευρικού συστήματος και μείωση του άγχους και του στρες
  • Αύξηση της ελαστικότητας των μυών και αντιμετώπιση της ατροφίας και των συμφύσεων
  • Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου που συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Βελτίωση του μεταβολισμού
  • Αναζωογόνηση, ευεξία και γενικότερη υγεία του οργανισμού

Ωστόσο, το μασάζ δεν αποσκοπεί απλά σε μια «σωματική» θεραπεία. Η αίσθηση του ενδιαφέροντος και της φροντίδας, του αγγίγματος και της επαφής βελτιώνουν την ψυχοσωματική μας κατάσταση. Ίσως το μασάζ είναι ένας τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το τούνελ της μοναξιάς και της απομόνωσης από τους άλλους όσο και από τον εαυτό μας...

Ίσως αυτή να αποτελεί και μια βαθύτερη αιτία που είναι αχώριστος σύντροφός μας από την εμφάνισή μας στη γη μέχρι σήμερα...

 

Λεμφικό μασάζ
Μέσα σε όλους μας υπάρχει μια σιωπηλή σύστημα προσπαθεί να μας κρατήσει υγιείς, το λεμφικό σύστημα. Χωρίς αυτό τα σώματά μας θα πρηστεί επάνω όπως μπαλόνια, πλημμυρίζοντας τα κύτταρά μας με στάσιμο υγρό. Ο αντίκτυπος του λεμφικού συστήματος είναι τόσο εκτεταμένες που πολλοί δεν συνειδητοποιούν καν ότι μικρούς ή μεγάλους πόνους, χαμηλή ενέργεια ή ευαισθησία σε κρυολογήματα και τη γρίπη μπορεί να οφείλεται σε μια υποτονική λεμφικό σύστημα και ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Λεμφικό μασάζ είναι μια βαθιά τεχνική για να βοηθήσει στην αύξηση της ροής της λέμφου. Με μια αύξηση της ροής λέμφου ανοσολειτουργίας είναι αυξημένη. Οι επιβλαβείς ουσίες απομακρύνονται από τους ιστούς και εξουδετερώθηκε στους κόμβους. Έχει επίσης δειχθεί ότι η αύξηση της ροής λέμφου διεγείρει μία αυξημένη παραγωγή των λεμφοκυττάρων που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Οι ασθενείς που έχουν ακραία ποσά του οιδήματος θα πρέπει να συνεργαστεί με μια ομάδα από ιατρό εκπαιδευμένο σε λεμφικό, επίδεση και άλλες λεπτομέρειες.

Για το μεγαλύτερο μέρος μασάζ λεμφική παροχέτευση είναι ασφαλής. Με μια τέτοια ελαφρύ άγγιγμα, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στον ιστό είναι λεπτή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές συνθήκες που αντενδείκνυνται, και αυτά να συμβεί όταν μια αύξηση της ροής λέμφου θα είναι επιζήμια. Οξεία φλεγμονή, κακοήθεις όγκοι, θρόμβωση και μεγάλα προβλήματα της καρδιάς είναι όλες οι αντενδείξεις για λεμφικό μασάζ παροχέτευση. Όταν έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, είμαστε ευχαριστημένοι, ισορροπημένη και συνολικά.

 

Myofascial

Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση έιναι μία εξειδικευμένη τεχνική κινητοποίησης μαλακών μορίων. Τα αποτελέσματα της μεθόδου συνίσταται : -Στην αύξηση της κινητικότητας και ολίσθησης της περιτονίας- στην αύξηση της οξυγόνωσης και αιμάτωσης του ιστού,- στη λύση των συμφύσεων της περιτονίας στο εν  τω βάθει και επί πολίς στρώμα,- στην αύξηση της μεταφοράς θρεπτικών συστατικών και απομάκρυνση μεταβολικών παραγώγων. Τα οφέλη του Myofascial release είναι: -βελτιώνει την στάση του σώματος, μειώνει τον χρόνιο πόνο, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία, αποτρέπει τους τραυματισμούς υπέρχρησης, διατηρεί την βέλτιστη φυσιολογία του μαλακού ιστού, αυξάνει το εύρος κίνησης.