Τενοντίτιδες

tenont1Οι τένοντες είναι σκληρές και ελαστικές ινώδεις δομές που συνδέουν τους μύες με τα οστά.

Όταν οι τένοντες φλεγμαίνουν ή παρουσιάζουν μικρές ρήξεις (tears), η κατάσταση ονομάζεται τενοντίτιδα. Οι τένοντες εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία διαστάσεων ανάλογα με τους μύες που προσφύουν στα οστά. Ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα της τενοντίτιδας, τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες. Αν συνεχίζει η κατάχρηση της κίνησης που προκάλεσε τον τραυματισμό, ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί και να διαρκέσει για αρκετούς μήνες. Η τενοντίτιδα είναι πιο συχνή σε ώμο, αγκώνα, γόνατο, καρπό και πτέρνα, αν και μπορεί να εμφανισθεί οπουδήποτε υπάρχουν τένοντες στο σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της τενοντίτιδας είναι άγνωστη. Η υπέρχρηση είναι μια αιτία.


Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε την τενοντίτιδα σας, τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσετε πλήρως τη δύναμη και την ευελιξία της τραυματισμένης άρθρωσης. Αρχικά μπορεί να εφαρμόσετε παγοκύστες στην επώδυνη περιοχή τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε πάγο στην περιοχή αμέσως μετά από κάθε δραστηριότητα που επιδεινώνει τον πόνο σας (όπως το τένις ή το τρέξιμο) πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σας.

 

 Για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορεί, επίσης, να απαιτηθεί ανάπαυση της τραυματισμένης άρθρωσης για μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με επικονδυλίτιδα αγκώνα συνήθως χρειάζεται για να ξεκουράσουν την άρθρωση του αγκώνα για τουλάχιστον ένα μήνα.