Καρδιαγγειακή-Αναπνευστική αποκατάσταση

heart disΜε το όρο καρδιαγγειακή νόσος περιγράφουμε καταστάσεις όπως η στηθάγχη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται από τη σταδιακή συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες, περιορίζοντας το εύρος τους και οδηγόντας σε στηθάγχη. Αν ένα κομμάτι αυτής της απόθεσης απομακρυνθεί από το τοίχωμα της αρτηρίας, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό ενός θρόμβου. Ο θρόμβος αυτός μπορεί στη συνέχεια να ταξιδεύσει με την κυκλοφορία του αίματος, και να σταματήσει σε ένα αγγείο μικρότερης διαμέτρου, αποκόπτοντας έτσι την παροχή αίματος προς την καρδιά (με αποτέλεσμα καρδιακή προσβολή) ή του εγκεφάλου (που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο ).

 

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο έχουν επιπλέον προβλήματα υγείας, με το 30% περίπου από αυτούς να υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή και αρθρίτιδα, το 21% να έχει διαταραγμένο διαβήτη, και ένα επιπλέον 16% να υποφέρει από αναπνευστική νόσο, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος.

 

Μέγεθος του προβλήματος
Ένας στους τρεις θανάτους κάθε χρόνο, προκαλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι από στεφανιαία νόσο και πάνω από το ένα τέταρτο είναι από εγκεφαλικά επεισόδια.
Το 90% του κινδύνου μια πρώτη καρδιακή προσβολή, οφείλεται σε εννέα παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να αλλάξουν.


Τα φυσικοθεραπευτικά προγράμματα αποκατάστασης:
- Είναι κλινικά αποτελεσματικά στη μείωση της θνησιμότητας
- Βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής των πασχόντων
- Μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας
- Μειώνουν τον αριθμό των επαναπροωθήσεων στα νοσοκομεία.