pnf-nap neurological rehabilitation

Η PNF ως Μέθοδος της “Ιδιοδεκτικής Νευρομυϊκής Διευκόλυνσης”, αποτελεί μια δυναμική προσέγγιση αξιολόγησης και θεραπείας νευρολογικών και μυοσκελετικών δυσλειτουργιών, με ιδιαίτερη έμφαση στον Κορμό.
Όταν εφαρμόζεται σωστά διευκολύνει την κίνηση και προάγει το λειτουργικό επίπεδο του ατόμου.

 

Πως Λειτουργεί;
Η Μέθοδος PNF χρησιμοποιεί τα πιο ισχυρά μέρη του σώματος για να ενδυναμώσει τις πιο αδύναμες περιοχές, μέσω της συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της βέλτιστης λειτουργικότητάς τους.
Με νευροφυσιολογικούς κανόνες που σχετίζονται με το αισθητηριακό και κινητικό σύστημα, εστιάζει στο λειτουργικό αποτέλεσμα και παρέχει στον θεραπευτή ένα εξαιρετικά αποδοτικό εργαλείο αξιολόγησης και θεραπείας νευρομυϊκών και δομικών δυσλειτουργιών.

 

Με ποιον τρόπο εφαρμόζεται;
Κατά την εφαρμογή της μεθόδου PNF, συχνά ακολουθούνται τα στάδια εξέλιξης της ανθρώπινης κίνησης, ξεκινώντας από την ύπτια θέση και περνώντας σταδιακά στην πρηνή, την τετραποδική, τη γονυπετή και την όρθια στάση…

 

Ταυτόχρονα ο θεραπευτής, χρησιμοποιώντας τις μη προσβεβλημένες (περισσότερο λειτουργικές) περιοχές του σώματος, πραγματοποιεί με τα χέρια του συγκεκριμένες λαβές στο θεραπευόμενο:
α) Με διαγώνιες ελικοειδείς κινήσεις
β) Με χρήση της βέλτιστης αντίστασης, του αντανακλαστικού της τάσης, της έλξης ή της προσέγγισης, καθώς και της αντανάκλασης και του συγχρονισμού.

Η μέθοδος PNF έχει καθιερωθεί στον κόσμο της Φυσικοθεραπείας και γενικά της Φυσικής Θεραπευτικής ως μία από τις πιο χρήσιμες μεθόδους, γιατί:

  • Χρησιμοποιεί τα πιο ισχυρά μερη του σώματος για να ενδυναμώσει τις πιο αδύναμες περιοχές μέσω της συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη βέλτιστης λειτουργικότητας.
  • Η αποτελεσματικότητά της είναι αποδεδειγμένη και η εξέλιξή της διαρκής.
  • Δίνει στο θεραπευτή ένα εργαλείο άμεσης και αποδοτικής αξιολόγησης των συντελεστών της κίνησης.
  • Ανεξάρτητα από την παθολογία, η αξιολόγηση και η θεραπεία βασίζονται στον υπολογισμό της ειδικής κινητικής στρατολόγησης «Χτίζει» πάνω στην αντίληψη ότι η κινητική δραστηριοποίηση μπορεί να ενισχυθεί με την κατάλληλη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών και του ιδιοδεκτικού ερεθισμού.
  • Παρέχει τη δυνατότητα έμμεσης θεραπείας, μέσω της αντανάκλασης
  • Είναι μία ευρύτατα εφαρμόσιμη θεραπευτική προσέγγιση, που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές τεχνικές
  • Είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος θεραπείας, που δίνει στο θεραπευτή, πρακτικά, άπειρους συνδυασμούς εφαρμογών.

Θεραπευτική Προσέγγιση NAP

Νευρομυϊκή-αρθρική Πλαστικότητα

Μία ενοποιημένη νευρο-ορθοπεδική θεραπευτική προσέγγιση για την διευκόλυνση των κινητικών στρατηγικών στην καθημερινή ζωή.

Η θεραπευτική προσέγγιση N.A.P.® (Νευρομυϊκή-αρθρική Πλαστικότητα) συνδυάζει γνώση και δεξιότητες από παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις με χειρισμούς (Manual Therapy Concepts), που αφορούν στην μηχανική των αρθρώσεων και την νευροδυναμική (neurodynamics), με νευροφυσιολογικές γνώσεις που προέρχονται από παραδοσιακές νευροφυσιολογικές μεθόδους. Το κύριο υπόστρωμα των γνώσεων της Βιο-μηχανικής και των νευροεπιστημών είναι η συνεχή ροή, καθώς η εξέλιξη στους τομείς της ιατρικής και της τεχνικής είναι διαρκείς.

«Πλαστικότητα» σημαίνει «αλλαγή» ή «εξέλιξη»

 

Βιο-μηχανικές και νευροφυσιολογικές αρχές εφαρμόζονται στην θεραπευτική πρακτική για να ενισχύσουν την μάθηση και την επανεκπαίδευση ενεργειακά οικονομικών και ασφαλών στρατηγικών κίνησης στην καθημερινή ζωή και την εργασία. Η εκπαίδευση σε επίπεδο μυοσκελετικών δομών, που αποτελούν μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κίνησης, ενσωματώνεται στην εκπαίδευση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής (Daily Life Activities) ή κατά την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Με αυτό τον τρόπο, η δομική θεραπεία δεν εφαρμόζεται ξεχωριστά, σαν προετοιμασία για την λειτουργικότητα, αλλά εμπεριέχεται σε στοχοθετημένες δραστηριότητες, οι οποίες εκτελούνται με την ενεργητική συμμετοχή του θεραπευόμενου.

Ο προσδιορισμός του στόχου που πρέπει να επιτευχθεί επιλέγεται συνειδητά. Η οργάνωση του τρόπου της μετακίνησης οργανώνεται υποσυνείδητα.

Ο θεραπευτής με τα χέρια του (Hands ON) ελέγχει την καταλληλότερη βιομηχανική θέση για την ανάπτυξη κίνησης. Παράλληλα διευκολύνεται ο νευρομυϊκός συντονισμός που απαιτείται για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου.